"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

(XIV. Dalai Láma)


Honlap Bölcsességek Egyszerre egyet

Egyszerre egyet

Email Nyomtat PDF

Naga mestert egy nap megkérdezték a tanítványai, hogyan érheti el az ember az út tökéletes követését a mindennapokban. Sokan a tanítványok közül ugyanis egyre lehetetlenebbnek érezték a feladatokat, melyeket rájuk rótt Naga, furcsa kéréseinek és rájuk osztott teendőinek miértje távol esett tőlük, akár a nagyvárosok forgataga a kies templomkerttől. Ott, a kolostor falai között nem értették meg a végcélt. Csak a szüntelen megfelelni akarás motiválta őket, nem pedig az áhított tökéletesség.
Naga mester így felelt tehát a kérdésükre az út követésével kapcsolatban:
Én úgy élek, hogy az mindenkoron kedvemre váljék. Ha korogni kezd a gyomrom, enni kezdek. Ha kiszárad a szám, iszom valamit. Ha pedig lecsukódnak a szemeim, elalszom.
A tanítványok elképedtek, valami sokkal bonyolultabb és homályosabb választ vártak idős mesterüktől. Értetlenkedve így szóltak hozzá:
De mester! Hiszen mindannyian eszünk, ha megéhezünk, és mindannyian alszunk, ha álmosak vagyunk.

Nem éppen - felelte Naga mester - Legközelebb vegyétek észre önnön hibáitokat az élet legegyszerűbb dolgaival kapcsolatban is! Ha esztek, jár a szátok, és ezernyi gondolat cikázik a fejetekben. Ha isztok, mértéktelenek vagytok, és sosem gondoljátok végig, mekkora kincs is az, melyet ajkatokhoz érintetek. Ráadásul a gondolatok ekkor sem távoznak tőletek. Amikor aludni próbáltok, gyakran hosszú órákig nem takar be benneteket az álom szárnyaival; mert a nappali gondok emésztenek benneteket. Ezért mondom nektek, hogy én úgy élek, ahogy az kedves számomra. Mert én valóban azt teszem, amit az adott pillanatban tennem kell.
Az emberek folyton rohannak, és sosincs idejük arra, hogy egyszerre egy dolgot tegyenek, de azt minden erejükkel. Akartam még ma tanítani neked valami mást is, de azt elfelejtettem - tette hozzá Naga mester.

 

 

Bejelentkezés